Børn går til videnskab i Kalundborg: "Her bliver man ikke drillet med at være nørd"

Det er ældre elever på lokale gymnasier, der underviser i Videnskabsklubben. De ældre elever arbejder frivilligt. (Foto: Lars Svankjær)
dato

Til efteråret starter et gratis fritidstilbud for første gang i Kalundborg for de mere end almindeligt nysgerrige børn, der vil “gå til videnskab” efter skole. I Videnskabsklubben mærker man stor efterspørgsel på interessefællesskaber uden for skolen. 

Det kan være svært, hvis man er den eneste i klassen, som faktisk synes, at det er ret fedt at lære så meget som muligt om alting. Som har evigt mange spørgsmål om, hvordan verden hænger sammen. Som slet ikke kan vente, til de større skoleklasser byder på nye spændende fag som fysik og kemi. 

Ofte ender de meget videbegærlige børn nemlig med at blive stemplet som nørder af deres jævnaldrende. 

Derfor er det vigtigt at stille alternative fællesskaber for børnene til rådighed, forklarer Rikke Schmidt Kjærgaard. Hun er direktør i Videnskabsklubben, der for første gang starter forløb i Kalundborg til efteråret. 

“I Videnskabsklubben bliver man ikke drillet med at være nørd, for her er der plads til at være mere end almindeligt nysgerrig. Vi skaber rammerne for et trygt og positivt fællesskab, hvor alle kan føle sig inkluderede,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard. 

Svært ved at følge med efterspørgslen 

I 2023 kan børn i 4.-6. klasse "gå til videnskab” i 40 byer rundt om i landet, men selvom tilbuddet er vokset meget de senere år, er det stadig langtfra nok til at følge med efterspørgslen, som vokser endnu hurtigere. 

Sidste år stod mange hundrede børn på venteliste for at få lov til at lege med naturvidenskabelige forsøg og eksperimenter efter skole, og i år er der også lange ventelister mange steder – i Kalundborg er der dog fortsat enkelte ledige pladser til de hurtige som et af de eneste steder i landet. 

“De fleste steder har vi svært ved at følge med efterspørgslen, men vi gør, hvad vi kan for at komme ud til så mange børn som muligt. Vi drømmer om at gøre det lige så naturligt at gå til videnskab i fritiden som til fodbold og svømning,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard. 

Børnene arbejder som forskere 

Det er frivillige gymnasieelever, der selv er naturvidenskabeligt interesserede, som underviser i Videnskabsklubben, og emnerne spænder bredt. I Kalundborg er det i år muligt at gå til emnet “primatologi”, som er læren om aber og evolution, og “miniforskerne” skal i løbet af de 7 uger blandt andet lære om nogle af de mest markante egenskaber og kendetegn for forskellige primater.  

Børnene skal blandt andet undersøge primaternes stamtræ, kigge nærmere på abe-DNA og prøve at fange termitter med redskaber som chimpanser. Undervisningen finder sted på Kalundborg Gymnasium og HF i ugerne 43-49. 

Gennem 7 uger går børnene ugentligt til videnskab og lærer at arbejde systematisk og metodisk ligesom rigtige forskere inden for deres emne. De laver forsøg og eksperimenter, opstiller hypoteser og noterer data i deres laboratoriejournaler, og de lærer at samarbejde, tænke kritisk og stille de rigtige spørgsmål undervejs. 

Tilbuddet er gratis, og tilmeldingen er åben frem til første undervisningsgang tirsdag 24. oktober: https://videnskabsklubben.nemtilmeld.dk/524/  

Fakta: 
Videnskabsklubben er en NGO (non profit). Tilbuddet i Kalundborg er gratis, takket være økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk i Kalundborg. I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen fra Kongehuset i anerkendelse af organisationens arbejde med at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge. 

I 2023 får knap 1.000 børn i 40 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben. Pt. står 650 børn på venteliste landet over. 

Kilde: Videnskabsklubben
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.